Historia
Stallar och hagar tillhör Viggbyholms gård med anor från 1600-talet.
Viggbyholms Gård blev på 1600-talet säteri för ätten Lagerfeldt. I och med att Lagerfeldt tillhörde adeln kunde hans gårdar, i varje fall de i södra Täby, göras till säteri. Det fordrades emellertid att den valda platsen byggdes ut med ”hyggeliga” byggnader, som anstod en adlig ägare med hög social ställning. Därför uppfördes helt ny mangårdsbyggnad med omgivande hus omkring 1660. Det blev en karolinergård med fasad mot söder och utsikt över Värtan.
Viggbyholms Gård av i dag är uppbyggd på den gamla sätesgärdens grunder.
Viggbyholms Gård benämndes säteri så länge den ägdes av familjerna Lagerfeldt, Gezelius och Meijerfeldt. År 1810 avskaffades adelns rätt att uteslutande besitta säterier. De kunde alltså ägas även av borgare eller bönder. Den 1 oktober 1915 övertog Valter Hultin Viggbyholm. Hultin behöll däremot sin bostad i Djursholm och lät familjen Ek sköta jordbruket och bo i västra flygeln. Ägaren satte emellertid sin prägel på egendomen. Hans vision var att skapa en villastad, delvis med Djursholm som förebild.
1920 överlämnade grosshandlaren Valter Hultin huvuddelen av sina Viggbyholmsintressen till ett konsortium, kallat ”Viggbyholms Park- och Trädgårdsstad”. Han lät också år 1922 utfärda gåvobrev till ”ett framtida nybildat samhälle” på den mark, som vägar och allmänna platser upptog i den stadsplan, som han arbetade efter.
Gården ägdes fram till 1926 av konsortiet ”Viggbyholms Park- och Trädgårdsstad”. Därefter lyckades den tidigare konsortiemedlemmen, landsfiskalen Herbert Lilienborg att förvärva Viggbyholms Gård 1933. Herbert Lilienborg ägde ensam gården under de sista 10 åren av sitt liv, men han bodde inte själv på gården. Den sköttes av arrendator, först Ek sedan Johansson. Herbert Lilienborg avled 1943.
Hans familj lät restaurera västra flygeln och flyttade in där 1948. Sune Lilienborg övertog då lantbruket, som han skötte på ett mönstergillt sätt. Genom sin vänsnällhet blev han uppskattad av lantbrukarna på närliggande gårdar, vilka han ofta hjälpte. Fastighetsägarföreningens festmakare och framförallt barnen i södra Viggbyholm gillade honom skarpt.
Det blev en mångårig tradition att Sune Lilienborg bl a skulle köra barnen i lövad skrinda på midsommarafton.
Ända till 1962 hade man kor på gården. De flesta tyckte att de inte bara var pittoreskt utan en verklig tillgång.
Sedan gården blivit kreaturslös, ordnades där en ridskola under ledning av Kerstin Lilienborg den yngsta av Herbert Lilienborgs två döttrar. Gården blev också i andra avseenden en samlingspunkt, bl.a. kom många till magasinsdansen.
Och många, många beundrade den vackra gården vid passage på Djursholmsvägen.
1984 dog Sune Lilienborg.
Kerstins syster, Barbro, dog 2008.
Kerstin Lilienborg gick bort oktober 2014.
Ridskolan låg Kerstin varmt om hjärtat och idag drivs ridskolan av Elin Björneheim som driver den vidare i Kerstins anda som den lilla personliga ridskolan med små ridgrupper där alla är välkomna, med hästens välbefinnande i fokus! Så som vi minns ridskolorna från förr.
Viggbyholms Ridklubb registrerades som ideell förening 1974. Men redan 1963 startade Kerstin Lilienborg ridskola på gården. Idag bedrivs verksamheten i nära samarbete med Viggbyholms Ridskola AB, som ägs av Elin Björneheim. Ridklubben har genom avtal lagt ut ridskoleverksamheten på entreprenad till Viggbyholms Ridskola AB.